Community hub is on target

editorial image

Plans for a new community hub in Lennoxtown have taken a step forward with reports that the project is on time and on budget.

East Dunbartonshire Council recently approved plans to move towards financial close for the £5.2million project.

And the council’s planning board has approved planning consent for the construction of the new facility, which will contain a public library, council services, offices, community spaces and NHS facilities, in November, last year.

Councillors were told the project remains on target to be delivered on time and on budget and it is anticipated that the partners involved in the project will reach financial closure in January.

Work on the new community hub, which is being built in partnership with the council’s development partner hub West Scotland, is expected to start in February.

Demolition work to the existing buildings on the site on Main Street was completed in December.

Council leader Rhondda Geekie said: “This is another important step towards providing the residents of Lennoxtown with a state-of-the-art facility which will bring together a wide range of services under one roof to deliver a new, flexible ‘one-stop-shop’ approach to customer services.

“This exciting and innovative new way of delivering services more efficiently will make it easier for residents to access and get information about a variety of different services.

“The project is also a key element of our commitment to supporting development within Lennoxtown.”

The new building will contain three levels, being two storeys high fronting Main Street in the heart of the village. The lower ground floor will contain employee facilities with level access to the parking area to the rear of the building.

The ground floor will have a main entrance on to Main Street and will contain the front desk, library and office. The first floor will contain office space, meeting rooms and health care use including GP surgeries. The council says feedback from community events was integrated into the building where appropriate and helped play an important part in the new facility.